Jak radši budu zdravý

 (článek psaný na telefonu v lékařské čekárně)

Potřebuju razítko od doktora. Povinně musím k nějakému, se kterým má kdosi jakousi smlouvu. Třikrát během měsíce jsem se pokusil proniknout do přeplněné čekárny, která vypadá jako kulisy pro film ze sedmdesátek - marně. Pak měla soudružka doktorka dovolenou,  asi že byla unavená z těch sedících pacošů. Dnes jsem dorazil 15 minut před otvíračkou, sedělo nás tu 6. Když veselá sestřička s dvacetiminutovým zpožděním otevřela,  bylo nás tu 12 a na řadu šli pochopitelně ti, kdo přišli jako 7, 9, 10.

Teď tu sedím hodinu. Tři lidi spí, jeden vypadá, že už asi umřel. Paní vedle už bude mít vyluštěnou křížovku a já napsané dva článečky. Právník by za tu dobu vydělal pár stovek, já nemám ani to razítko, které by mě za zlomek jeho platu opravňovalo dělat moji práci. Kterou už stejně 15 let dělám i bez razítka...

Sestra je tu,  přede všemi se mě zeptá, co potřebuju a přede všemi mi ohlásí, že mi donese kelímek na moč. Nevím,  kde ho naplním, ale vypadá to,  že asi taky přede všemi. Snad zatím usne i ten zbytek...

Naštěstí poblíž měli toaletu, tak můj kelímek všichni viděli až když byl naplněný, protože jsem s ním musel přes čekárnu zpátky k sestřičce. Jako zázrakem v tu chvíli byli všichni vzhůru, ale myslím, že nic podezřelého na mé moči nenašli.

V sesterně jsem se naopak já mohl podílet na vyšetření jiného pacienta, protože jsem tam musel čekat - soudružka doktorka asi 15 minut telefonovala. Sestra pánovi mezitím prováděla výtěr. Naštěstí jen z krku. Ani já jsem v jeho hrdle neviděl nic špatného a to jsem mu tam nedobrovolně koukal asi z metru a půl.

Když jsem proniknul do ordinace, paní doktorka se mne zeptala, jestli beru nějaké prášky nebo se léčím na psychiatrii a bouchla mi na papír razítko. Za to si od zaměstnavatele vyinkasuje svých pár stovek. Nutno říci, že mi k tomu dala poctivou přednášku o prevenci všeho možného, asi aby si ty peníze nějak zasloužila.

Nakonec jsme spokojení všichni. Úředník, který to razítko vyžaduje, doktorka i zaměstnavatel. A já taky - napočtvrté se to podařilo a zabralo to těsně pod dvě hodiny.